/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Accesul fermierilor la terenurile agricole din raionul Dubăsari a fost restabilit

missing
01 august 2018, ora 13:49

Obiectul procesului de restabilire a accesului la terenurile agricole a constituit suprafața de 6494,9 ha și aproximativ 5561 de deținători de terenuri, către data de 1 august 2018, au recepționat 99 de certificate de acces pentru posesie, folosință, inclusiv prelucrare a terenurilor agricole pentru o suprafață de 5241, 68 ha și adițional 19 certificate fiind emise, pentru o suprafață de 48 ha în vederea transmiterii acestora beneficiarilor, care constituie aproximativ 82% din suprafața totală procesată.

Diferența de 18% din suprafața totală a terenurilor constituie deținătorii care nu au depus seturile de documente necesare, cei care se află peste hotarele țării, terenurile aflate la balanța administrației publice locale, precum și terenurile care fac obiectul succesiunii (perfectarea actelor de moștenire).

Actualmente, certificate sunt eliberate fie proprietarilor individuali care intenționează să prelucreze personal terenurile sau persoanelor care au luat în arendă terenurile, atât persoane fizice cât și juridice.

Certificatele de acces la terenurile agricole se eliberează pe baza actelor cadastrale emise de către organele constituționale ale Republicii Moldova și prin care se confirmă dreptul de proprietate sau de arendă.

Grație eforturilor depuse de partea moldovenească în procesul de negocieri, spre deosebire de anul 2006, s-a reușit extinderea termenului de la 1 an la 20 de ani pentru a asigura o durabilitate a procesului și o sustenabilitate a investițiilor. Acest lucru va permite începând cu 1 august curent ca deținătorii de terenuri să planifice plantarea culturilor multianuale și posibilitatea utilizării tehnicii agricole pentru lucrările destinate prelucrării terenurilor.

Reamintim că Guvernul Republicii Moldova a oferit pentru perioada anilor 2014-2018, compensarea parțială a cheltuielilor suportate de către fermieri în valoare de 45 mln. lei, dintre care în anii 2017-2018, alocând circa 16 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram