Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că votul pe circumscripții va avea loc într-un singur tur și acest fapt nu se va schimba. Argumentele sale sunt experiența altor țări, dar și alegerea din dragoste.

„Când vorbim despre circumscripții uninominale nu este o invenție a moldovenilor și a Parlamentului R. Moldova. Acolo unde există tradițional alegeri prin circumscripții uninominale SUA, Marea Britanie, Franța Germania .. există un singur tur. Nu sunt mai multe tururi. În Parlamentul R. Moldova atunci când au fost organizate audieri și consultări, atunci când s-a examinat în general sistemul mixt, am impresia că vreo două ședințe s-a concentrat pe discuții despre primul tur sau două tururi. Și îmi aduc aminte cineva s-a exprimat că alegerea în primul tur este alegerea din dragoste, iar alegerile în două tururi este alegere de interes. Noi vrem să mergem pe dragoste, dar nu pe interese. Respectiv voința primară a alegătorului și a cetățeanului trebuie să prevaleze față de vot de conjuctură și de interes. Statele care tradițional au sistemul pe circumscripții uninominale au alegeri dintr-un singur tur”, a declarat Candu.

Acesta a vorbit și despre inițiativa PLDM care prevede modificarea sistemului electoral mixt prin introducerea și celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale. Candu spune că schimbări esențiale la Codul Electoral nu se fac decât cu un an înaintea alegerilor. „Un tur sau două tururi sistemul electoral mixt pe liste de partid pe circumscripții uninominale, toate fac parte din așa numitul principii ale alegerilor, principii fundamentale ale alegerilor și nu pot fi schimbate cu un an înaintea alegerilor. Noi până la 24 februarie 2019 avem luni numărate, am impresia că mai puțin de jumătate de an. Nu putem face schimbări de genul ăsta în Codul Electoral. Noi putem veni cu unele interpretări poate, de exemplu legate de agitația electorală în ziua alegerilor, legate de ziua alegerilor, de rețele de sociale.. Iată de ce ne place, nu ne place, dar nouă ne place să mergem pe votul din dragoste și pe tradiția internațională care există rămâne votul într-un singur tur”, a spus Președintele Parlamentului.