Executivul de la Chișină va aloca Ministerului Justiției suma de 121.713 de dolari SUA. Banii urmează a fi achitați companiei „DLA Piper France LLP” (Paris, Franța) pentru serviciile juridice și de consultanță care au fost/vor fi prestate Republicii Moldova la examinarea cauzei OOO „Komstroi” împotriva Republicii Moldova în cadrul Curții de Apel și Curții de Casație din Paris. În această sumă intră și datoria acumulată față de compania „DLA Piper France LLP” în anul 2017.

Din fondul de rezervă al Guvernului, 65 de mii de dolari SUA vor fi alocați pentru asistența juridică în procesul prejudecării cauzei OOO „Komstroi” împotriva Republicii Moldova. În acest sens, suma de 7000 de dolari SUA va fi alocată pentru onorariile avocaților specializați ai Curții de Apel din Paris. 1000 de dolari SUA vor constitui plățile pentru notificarea Curții de Apel din Paris cu privire la procedura de rejudecare. Taxele pentru perfectarea și prezentarea referinței argumentate Curții de Apel din Paris vor constitui 57 de mii de dolari SUA.

Totodată, 25 de mii de dolari vor fi cheltuiți pentru plata comisioanelor avocaților ce urmează să se prezinte în fața Curții de Casație din Paris, alți 25 de mii de dolari vor constituie onorariile acordate companiei pentru asistență juridică în cazul unui eventual recurs în fața Curții de Casație din Paris. Suma de 6713 de dolari SUA va fi alocată pentru achitarea datoriei acumulate față de compania „DLA Piper France LLP” pentru anul 2017.

Guvernul își justifică acțiunile prin faptul că „apărarea intereselor statului este primordială în condițiile în care în eventualitatea pierderii procesului, statul va suporta o sarcină financiară considerabilă”.

Amintim că Curtea de Apel din Paris reexaminează cauza OOO „Komstroi” (succesoarea în drepturi a OOO „Ănergoalians”, Ucraina) împotriva Republicii Moldova privind încasarea din contul Republicii Moldova în beneficiul companiei OOO „Komstroi” a sumei de aproximativ 195 de mii de lei. Banii reprezintă dobânzi de întârziere și cheltuieli de judecată pentru datoria acumulată pentru achiziționarea energiei electrice în sumă de peste 397 de mii de lei și 540 de mii de dolari SUA.