Contabilii unei firme au realizat un calcul al salariilor şi impozitelor achitate până şi după reforma fiscală anunțată de Guvern, care va intra în vigoare pe 1 octombrie 2018. Din calculele efectuate reiese că cei mai avantajați sunt cei ce au salariile mai mari.

Reforma aprobată prevede creșterea scutirii personale de la 11.280 lei pe an la 24.000 lei pe an, iar impozitul pe venit va fi unic de 12%, pe când în prezent este 7% și 18%.

„Totuși care este efectul acestei reforme, și ce beneficii aduce angajaților vedeți în calculul efectuat de echipa TOP ACCOUNT”, se arată în postarea firmei de contabilitate, care ne spune să tragem singuri concluziile arătându-ne calculele de mai jos:

Sursa: Facebook/Top Account SRL

Potrivit calculelor persoana care are un salariu brut de 3.000 de lei pe lună, primește în prezent un salariu net de 2.562,85 lei, iar după intrarea în vigoarea a reformei, după 1 octombrie 2018 va primit 2.602.8 lei adică cu 39,95 lei mai mult.

O diferență de salariu substanțială o vor simți angajații care au un salariu mare. De exemplu persoanele care au un salariu de 15 mii, în prezent, primesc un salariu de 11.480 de lei, după intrarea n vigoare a reformei salariul va crește la puțin peste 12 mii de lei, adică cu 573 de lei mai mult. Persoanele cu un salariu de 20 de mii, după 1 octombrie vor primi cu peste opt sute de lei mai mult, iar la angajații cu peste o sută de mii de lei salariu, diferența va fi de peste cinci mii de lei.

Astfel, analizând calculele realizate de contabili vedem că sunt avantajați persoanele cu un salariu mare, căci cei care au un salariu de câteva mii de lei vor primi cu câteva zeci de lei mai mult, o diferență nesemnificativă.