După ce CNA și procurorii anticorupție au găsit milioane de lei în urma perchezițiilor la două instituții medicale, secretarul General de Stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a venit cu un mesaj în care le spune medicilor care i-au mită să plece din sistem.

„Constatăm că plățile informale, abuzurile cu darea şi luarea de mită în sistemul de sănătate rămâne pe moravul înrădăcinat al unora. Până acum, sondajele scoteau la iveală că cei mai corupți medici sunt chirurgii, traumatologii şi ginecologii. Iată că și unii medici-imagiști au apărut în ”imagine”… Care mai sunt, cine-i următorul? Rușine… Rușine celor, care accidental au îmbrăcat halatul alb, care prin astfel de comportament, conștient și fără nici un bun-simț umilesc pacienții, dar și întreaga comunitate medicală. Mă adresez acelora: nu umiliți colegii, nu umiliți cetățenii, nu umiliți țara, nu vă umiliți familiile… Mai bine plecați din sistem!”, a scris Gîlcă pe pagina sa de facebook.

Amintim că, CNA și Procuratura Anticorupție au făcut percheziții la Institutul Mamei şi Copilului și Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. În ambele cauze, medicii de la CRDM şi de la Institutul Mamei şi Copilului sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi abuz în serviciu. Dacă vor fi găsiţi culpabili de comiterea acestor infracţiuni, ei riscă până la 10 ani de închisoare, privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400 000 de lei.