Contabilul lui Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui american Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, a recunoscut în instanţă că a ajutat la falsificarea rapoartelor financiare pentru reducerea taxelor şi pentru a-l ajuta să obţină împrumuturi, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Cynthia Laporta, contabilul care s-a ocupat de finanţele lui Manafort începând cu anul 2014, a recunoscut în faţa juriului din Alexandria, Virginia falsificarea documentelor pentru a primi imunitate în cazul în care Manafort este condamnat.

Fostul şef de campanie este acuzat de 18 infracţiuni, printre care fraudă bancară, şi poate primi o pedeapsă de până la 30 de ani în închisoare dacă este găsit vinovat. Acesta a pledat nevinovat la începutul procesului.

Aceasta a recunoscut în faţa instanţei că îi este frică de o condamnare, explicând că a fost de acord cu propunerile contabile făcute de Manafosrt şi Rick Gates deoarece nu voia să creeze probleme pentru firma în care lucra sau să piardă un client atât de important.

„Regret foarte mult ceea ce am făcut”, a declarat Laporta, în a patra zi de proces în cazul lui Manafort, care este bănuit că a ascuns zeci de milioane de dolari obţinuţi din colaborările cu politicieni pro-ruşi din Ucraina pentru a evita plata taxelor.

Declaraţia făcută de Laporta, al 14-lea martor interogat de către procurori, a fost cea mai importantă în construirea cazului împotriva fostului şef de campanie.

Atât ea, cât şi alt contabilul precedent al lui Manafort, Philip Ayliff, au declarat că nu ştiau de conturile deţinute de acesta în străinătate.

Paul Manafort a încercat să ascundă venituri în valoare de zeci de milioane de doari în 30 de bănci străine din trei state diferite, au declarat procurorii.