Fostul prim-ministru Valeriu Streleț susține că nu discută cu Vlad Filat, iar cel din urmă a ajuns în situația dată pentru că a depășit anumite linii roșii sfinte. Totodată, Streleț s-a referit și la miliardul furat, afirmând că autoritățile nu au niciun interes să-l caute. Declarațiile a fost făcute în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.

„Cred că e un caz de crestomaţie politică. Atunci când un politician îşi asumă rolul de lider naţional, nu trebuie să depăşească anumite linii roşii sfinte, bătute în cuie. Dlui le-a depăşit, în înţelegerea mea. N-o să numesc aceste linii roşii, dar partea tristă e că aceste linii roşii sunt călcate în picioare zilnic, de alţi potentaţi ai zilei şi nimic nu se întâmplă, pentru că ei sunt blindaţi, dotaţi cu instrumente cu care să se auto-apere”, a răspuns Streleț la întrebarea de ce Filat a ajuns în situaţia în care este astăzi.

Totodată, Streleț a precizat că nu discută cu el și nu a cerut nicio întrevedere în locul lui de detenţie.

Întrebat despre frauda bancară care a avut loc în timp ce Streleț era deputat, fostul premier a spus că despre furt cunoaște doar din sursele mass-media. „Această fraudă a fost pregătită şi derulată cu meticulozitate în umbra unor declaraţii foarte tari şi patriotarde despre necesitatea consolidării sistemului bancar şi atragerea investitorilor străini în sistemul bancar. Dar, în momentul derulării fraudei, am ferma convingere că nimic nu s-ar fi întâmplat, că banii n-ar fi plecat din ţară, dacă nişte entităţi controlate politic ar fi acţionat conform competenţelor: dacă BNM ar fi apăsat la timp un buton roşu, dacă subdiviziunea de combatere a spălării banilor din cadrul CNA şi Procuratura Generală i-ar fi băgat la timp după gratii, în detenţie preventivă, aşa cum se arestează acum pe linie, pe câţiva actori care, pur şi simplu, să nu mai aibă acces la stilou ca să semneze anumite decizii, nu se întâmpla nimic. Asta e profunda mea convingere. Cine a deţinut controlul politic în acea perioadă asupra BNM, CNA, Procuratură? Sunt sigur că dvs cunoaşteţi foarte bine”, a declarat Streleț.

În același timp, acesta a precizat că autoritățile nu au niciun interes să caute acești bani. „Am convingerea că nu au niciun interes pentru a-i căuta într-o manieră serioasă şi implicată, deoarece s-ar putea ca acel fir depănat să ducă chiar în curtea celui care a început să caute (râde)”, a declarat Streleț.