Peste 11 mii de locuri de muncă sunt vacante în Republica Moldova. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate cele mai multe posturi vacante sunt disponibile în domeniul sănătății (447). Pentru muncitorii cu nivel de instruire secundar profesional cele mai multe locuri de muncă (2831) sunt disponibile în industria textilă și confecții. În aspect teritorial, cele mai multe locuri vacante sunt disponibile în Chișinău (3711), Bălți (1020) și Cahul (569).

În total pentru persoanele cu nivel de instruire superior și mediu de specialitate sunt disponibile peste (2239) locuri de muncă, ceea ce constituie circa 20 la sută din numărul total de posturi vacante. Pe lângă domeniul sănătății, cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în sectorul învățământului (370) și în sectorul financiar (206).

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă (9303) locuri de muncă, ce constituie 80 procente din numărul total de locuri de muncă vacante. În acest context printre cei mai căutați s-au demonstrat a fi cusătorii (2310), operatorii, aparatiștii, mașiniștii la instalații și mașini (750) și lucrătorii calificați în întreprinderi industriale (668).

Pentru muncitori necalificaţi sunt oferite următoarele locuri de muncă: muncitor auxiliar (826), muncitor necalificat în agricultură, silvicultură și grădinărit (688) și hamal (230).

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă sau pot accesa Portalul pieţei muncii: www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion, pe profesii.