Inspectorii Oficiului Rosselkhoznadzor pentru regiunile Orel și Kursk din Federația Rusă au interzis accesul unui lot de aproximativ 20 de tone de mere moldovenești pe teritoriul rus din cauza depistării, în cadrul unui control, a larvelor de molie orientală (Grapholitha molesta Busck), transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului rus de control, identificarea speciilor de dăunători a fost confirmată și de rezultatele examenului de laborator.

Specialiștii din Moldova consideră că prezența unor dăunători în unele fructe proaspete este ceva firesc și nu ar trebui să fie motiv de interdicție a unui lot întreg. Mai devreme, directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, solicitat de IPN, a spus că, în cazul în care se depistează un dăunător într-un fruct, conform normelor internaționale se face fumigație, ca dăunătorul să nu fie în stare vie. Dar în Federația Rusă Molia sau viermele oriental este motiv de carantină, respectiv marfa este întoarsă.