Patru cetățeni ai R. Moldova au fost răniţi marți, 14 august, pe un şantier de construcție din oraşul Sankt-Petersburg. Accidentul de muncă s-a soldat cu traumatisme de diferite grade – bărbații cu vârstele cuprinse între 23 și 41 de ani au fost transportați la spital și se află sub monitorizarea medicilor. În acest context, premierul Filip a cerut să fie luate măsuri urgente pentru susținerea cetățenilor moldoveni implicați în accidentul de muncă din Federația Rusă.

Faptul că 4 cetățeni moldoveni se află acum, după tragicul accident de muncă, în stare gravă într-o țară străină, departe de casă, de rude, de apropiații lor, nu ne poate lăsa indiferenți. Vom oferi tot suportul necesar, pentru a ajuta cetățenii noștri care s-au pomenit într-o situație extrem de dificilă”, a menționat Filip.

În acest sens, șeful Executivului a cerut instituțiilor responsabile să ofere suportul necesar persoanelor care au avut de suferit. În urma solicitării premierului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va acorda ajutor celor 4 conaționali aflați în stare gravă la spitalele din Sankt-Petersburg. De asemenea, IGSU va asigura, în comun cu ÎS „Calea Ferată a Moldovei” transportarea acestora la Chișinău pentru acordarea asistenței medicale necesare.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va avea o comunicare permanentă cu medicii din Sankt-Petersburg şi va monitoriza procesul de asistență medicală acordată cetățenilor moldoveni, iar în cazul transportării acestora la Chișinău va asigura tratamentul medical corespunzător

Premierul a cerut, de asemenea, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să asigure deplasarea imediată a reprezentantului Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă la spitalele în care au fost internați conaționalii noștri.

Recent, în Federația Rusă a mai avut loc un accident în care au fost implicați cetățeni moldoveni. Atunci Guvernul a intervenit și a acoperit cheltuielile de repatriere a celor șapte cetățeni moldoveni decedați și a oferit suportul necesar persoanelor rănite.