/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Un documentar din Moldova a câștigat Marele Premiu la FIFE Zlatna 2018

missing
15 august 2018, ora 09:26

Filmul documentar CĂLĂRAȘI – UN ȚINUT LA POARTA RAIULUI, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018, de SYMBOL MEDIA (Moldova), co-produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și HI-FI PRODUCTION (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași. Filmul este la al doilea festival și la al doilea succes consecutiv, fiind premiat pentru prima dată, ca cel mai bun film pe tema “Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE 2018, din Rusia.

Sinopsis: Călărașul este un ținut deosebit. Chiar dacă întreaga Moldovă este o așezare pitorească și foarte frumoasă, Călărașul se deosebește prin faptul că se află în centrul pădurilor, a Codrilor. Această așezare bogată, are și prioritățile sale specifice: de istorie, cultură, spiritualitate, etnografie, agricultură, meșteșuguri și îndeletniciri, dar și de folosire a Codrilor ca mijloc de apărare. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste de-a lungul timpului tuturor năvălirilor barbare. Călărașul – este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula. Dacă luăm harta Basarabiei, vedem această mare cruce a acestor patru așezări.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018. Festivalul este dedicat filmelor care au un caracter etnografic și își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale. FIFE – singurul festival de film etnografic din România, are rolul de a descoperi noi talente și promovează schimbul de valori culturale cu alte țări. Festivalul este deschis tuturor creatorilor de film care doresc să contribuie la construirea patrimoniului cultural național sau internațional.

Juriul ediției a VI-a a fost format din mari personalități ale cinematografiei românești: prof. Copel Moscu (președintele juriului), prof. Grigore Gonța, actrița Eugenia Maci, dar și mai tinerii Cristi Toporan, regizor și director artistic Digi24, și Evelina Cîmpean, director FIFE Zlatna.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram