Un grup de cetățeni din diasporă, care sunt și membri activi ai grupului „Adoptă un vot”, a transmis câteva zeci de mesaje guvernării prin intermediul cărora își exprimă nemulțumirea față de starea de lucru din țara de baștină. Totodată atenționează și asupra nerespectării drepturilor cetățenilor din diasporă, în special a dreptului la vot. Mesajele au fost prezentate în cadrul unui protest organizat înaintea Congresului Diasporei, care are loc astăzi la Chișinău, transmite IPN.

În mesajele lor, cetățenii din diasporă scriu despre faptul că tot mai mulți moldoveni sunt peste hotare din cauza salariilor mizere și a lipsei locurilor de muncă în Moldova. Totodată, scriu despre faptul că este declarativă creșterea economică anunțată de guvernare, iar corupția nu este pe de parte un fenomen pe cale de dispariție.

„Nimic nu lovește mai tare ca viața. Sunteți acum însetați de putere, de imagine, de bani, dar nimic din astea nu veți lua cu dumneavoastră. Veți intra în istorie ca „mafia care a distrus țara”” – este mesajul transmis clasei politice moldovenești de către Tatiana, moldoveancă stabilită la Bruxelles.

Tatiana Nogailâc, din Roma, a scris că de 17 ani trimite acasă colete rudelor, dar și oamenilor pe care nu i-a văzut niciodată: copiilor din orfelinate, bătrânilor din aziluri, deținuților, grădinițelor, cantinelor sociale. De data aceasta are un mesaj către guvernanți. Le spune că gestionează prost treburile în țară şi că oamenii mor de foame.

Prezentă la protest, Elena Dragalin, moldoveancă stabilită de mai bine de douăzeci de ani în SUA, a spus că majoritatea mesajelor scrise de conaționalii din diasporă reflectă atitudinea lor neprietenoasă faţă puterea de acasă. „Sunt multe mesaje, sunt venite din diferite țări și toate țin de drepturile noastre care au fost lezate, dreptul nostru la vot a fost limitat, dreptul nostru principal de a crea condiții de a ne întoarce acasă, să ne facem o viață aici”, a spus Elena Dragalin.

Natalia Mocanu este stabilită de câțiva ani la Roma și spune că a venit acasă în contextul Zilelor Diasporei pentru a spune clasei politice că îi pare rău că nu îi pasă de diasporă. „Îmi pare rău că și diaspora e împărțită, ca și Republica Moldova. Aș vrea să le spun celor care conduc că le doresc foarte mult să dea Dumnezeu să guste din pâinea noastră, să emigreze, să lucreze, să facă pâine și poate atunci o să înțeleagă cât e de greu. Noi ne vom întoarce. Noi dictaturi în țară nu vom permite să fie”, a spus Natalia Mocanu.

Grupul „Adoptă un vot” a fost creat pe Facebook în preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016 ca o necesitate de mobilizare la vot a cetățenilor moldoveni de peste hotare. Liderul grupului este un moldovean stabilit de mai mulți ani în Marea Britanie.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!