O companie energetică din Ucraina a cerut miercuri, 15 august, într-o instanță federală din SUA să fie redeschis procesul în care intenționează să confirme un arbitraj de aproximativ 50 milioane dolari împotriva Republicii Moldova în baza unui acord de furnizare a energiei, scrie Mold-Street.

Se întâmplă la ceva mai mult de patru luni după ce Curtea de Casație de la Paris, cea mai înaltă instanță din Franța, a repus în vigoare o decizie prin care Moldova a fost obligată să plătească o presupusă datorie pentru energia electrică achiziționată la finele anilor ‘90.

Conexiuni cu Landromatul şi cu Platon

Banii ar urma să fie încasați de o firmă din Ucraina conectată la companii din Laundromatul rusesc și la controversatul bancher moldovean Veaceslav Platon, potrivit unei investigaţii Rise Moldova.

E vorba de Komstroy LLC, care anterior a fuzionat cu Energoalians LLC, firma ce a iniţiat litigiul în arbitraj după ce în Moldova a pierdut procesele.

În octombrie 2013, Tribunalul de Arbitraj comercial ad-hoc decide că Republica Moldova trebuie să plătească companiei Energoalians suma de 600 de milioane lei (circa 46,5 milioane dolari la cursul de schimb leu-dolar de atunci – n.r.), dintre care 196 de milioane reprezintă datoria propriu-zisă, restul fiind dobânzi de întârziere și cheltuieli de judecată.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!