Prim-ministrul Pavel Filip cere ca persoanele care au comis încălcări și au acordat neîntemeiat grade de dizabilitate să fie trase la răspundere conform legii. „Această reformă nu înseamnă numai că am reformat sistemul și oamenii au plecat. Cei care au fost corupți, au comis încălcări, trebuie să răspundă pentru acțiunile lor", a declarat Pavel Filip, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Afirmația a fost făcută în cadrul ședinței unde a fost examinată implementarea reformei sistemului de determinare a dizabilității și au fost constatate mai multe constrângeri și bariere în realizarea acesteia, inclusiv rezistență din interiorul sistemului.

În prezent, gradul de dizabilitate este stabilit de către 15 echipe de experți, activitatea acestora fiind verificată de 3 Comisii de control. Potrivit informaților prezentate, unele echipe examinează și pregătesc circa 700 de dosare pe lună, în timp ce altele – doar 100. Premierul a menționat că acest fapt ridică multe semne de întrebare și a solicitat ca activitatea echipelor de experți să fie evaluată corect și obiectiv. Astfel încât cei care lucrează eficient să fie încurajați, iar cei care tărăgănează procesul de muncă, creează impedimente cetățenilor, să fie dizolvate prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind create altele în loc.

Premierul a cerut ca reforma sistemului de determinare a dizabilității să fie dusă până la capăt și să fie înlăturate constrângerile care mai există. Astfel, s-a decis că din 3 septembrie curent va fi interzisă completarea manuală a dosarelor privind determinarea dizabilității, datele persoanelor find introduse în sistemul informațional automatizat. De asemenea, vor fi revizuite criteriile de determinare a dizabilității pentru a exclude orice marjă de eroare, iar Comisiile de control vor fi subordonate direct Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Reforma sistemului de determinare a dizabilității a început în aprilie 2018.