Poliția a lansat aplicația, întitulată „Harta semnalărilor”, un instrument prin care cetățenii pot semnala încălcare a ordinii și liniștii publice pe care o observă în comunitatea sa.

Aplicația poate fi accesată de pe pagina poliției, amenintari.politia.md unde pentru a informa forțele de ordine ți se propune să completezi un formular. Să indici regiunea, tipul amenințării (este o listă presetată), ora și să adaugi un fișier. Harta poate fi accesată oricând și de oricine, fără o înregistrare prealabilă.

„Datorită acestor semnalări, poliția va afla mult mai rapid despre încălcările sau neregulile depistate de cetățeni, iar suprapunându-le cu statistica proprie, va putea să-și direcționeze forțele, în regiunile indicate, pentru înlăturarea acestora”, se spune într-un comunicat al poliției.

Adițional, platforma oferă o statistică online privind numărul și tipurile de semnalări inclusiv după regiuni.

„Această platformă este inspirată din experiența poliției poloneze care s-a dovedit a fi foarte eficientă. Implicarea cetățenilor în activitatea de prevenire a infracțiunilor, respectiv asigurarea ordinii publicii, este unul din principiile activității polițienești comunitare, concept ce este implementat de poliție în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020” a declarat în cadrul conferinței de lansare a platforme șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Atenție însă această aplicație nu substituie apelurile de urgență, prin urmare în caz de urgență, cetățenii trebuie să apeleze numărul unic 112.

De asemenea, pe această platformă nu pot fi făcute diferite sesizări privind comiterea unei infracțiuni, așa cum această platformă este una anonimă cu caracter informativ. Pentru a denunța o infracțiune rugăm cetățenii să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliție.