/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Deși confirmă că mulți angajați sunt rude între ei, Administrația de Stat a drumurilor susține că nu sunt conflicte de interese

missing
23 august 2018, ora 12:41

La sfârșitul lunii iulie 2018 Jurnal de Chișinău a publicat un articol în care se arăta că directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care a fost reangajat fără concurs în funcția publică la începutul acestui an, ar da preferință rudelor și prietenilor la angajarea în structurile ASD. Astfel, publicația a scris că Diana Lupu, șefa Serviciului juridic al ASD, ar fi verișoara lui Gheorghe Curmei. Potrivit organigramei instituției, Serviciul juridic, încadrat în Direcția administrativă, se află în subordonarea directă a directorului general, iar asta înseamnă că el îi acordă concedii, premii, propune și acceptă avansările în funcții etc. Cu toate acestea, Gheorghe Curmei spune că, deși la ASD lucrează rude, nu poate fi vorba despre situații de conflict de interese, deoarece între aceste persoane nu există relații de subordonare.

Drept răspuns la solicitarea de informații a portalului Moldova Curată, Gheorghe Curmei a scris: „Circumstanțele invocate de către Dvs. nu generează o situație de conflict de interese, întrucât nici un angajat al ASD nu se află în subordinea nemijlocită a unei rude directe”. Directorul general al ASD ne-a informat, de asemenea, că el și adjuncții săi depun declarații de interese personale în fiecare an. În ultima declarație a sa depusă la ANI nu există însă nici o mențiune referitoare la verișoara Diana Lupu. L-am contactat pe Gheorghe Curmei pentru a preciza acest detaliu, însă nu ne-a răspuns la telefon. Diana Lupu a refuzat să facă vreo precizare și să ne spună dacă se subordonează direct rudei sale. Ea ne-a spus că, dacă avem întrebări suplimentare referitoare la răspunsul oficial oferit de ASD, să depunem o nouă cerere de acces la informații, în care ni se va răspunde în maxim 15 zile lucrătoare.

Gheorghe Curmei: „Peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se înscriu în afara conflictului de interes”

Un alt caz semnalat de Jurnal de Chișinău este al șefei Serviciului resurse umane și secretariat, Carolina Anțalovschi. Soțul acesteia este angajat în calitate de consultant în serviciul operativ. Și în acest caz directorul general a declarat că nu ar exista un conflict de interese, adăugând că „angajații întreprinderilor de stat nu sunt funcționari publici, cărora li se aplică restricții în ierarhia funcției pe care o exercită”. Drept apreciere generală, Gheorghe Curmei afirmă că „peste tot în lume relațiile de rudenie din cadrul unui sistem sunt o normalitate, dacă se încriu în afara conflictului de interes”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram