/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

La vamă se vor face controale pentru identificarea persoanelor cu simptome de rujeolă

missing
23 august 2018, ora 14:37

De asemenea, specialiștii medicali ai Poliției de Frontieră au venit cu un set de recomandări privind protecția individuală a personalului antrenat în efectuarea controlului trecerii frontierei de stat. Astfel că efectivul de la frontieră trebuie să respecte distanța de convorbire cu călătorii, să întrețină încăperile de serviciu în stare curată și să folosească măști în cazurile de apariție a riscurilor de contact cu persoanele suspecte de îmbolnăvire.

Dacă vor fi identificați călători cu simptomatica caracteristică rujeolei, în orice subdiviziune de frontieră s-a dispus amenajarea unui spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia. La fel, asigurarea accesului serviciului medical corespunzător, autospecialei şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.

Menționăm că până la finele lunii curente, în cele mai solicitate puncte de trecere se vor afla câte un lucrător medical care va acorda asistența necesară călătorilor, fiind o măsură luată cu scop de a preveni transmiterea transfrontalieră a virusului rujeolic, cât și de a fluidiza traficul la frontieră.

Precizăm că, rujeola (sau pojarul) este o boală infectio-contagioasă, specific umană, determinată de virusul rujeolic și se manifestă prin febră, erupţii, complicaţii frecvente şi severe. „Sursa de infecţie este exclusiv umană, se transmite de la om bolnav la cel sănătos. Bolnavii răspândesc virusul pe cale aerogenă, prin picăturile de salivă, tuse, strănut, conversație. Poate apărea la orice vârstă la persoanele nevaccinate sau, în cazul celor vaccinate cu o singură doză ROR (vaccinarea se face la un an, revaccinarea la șapte și cinsprezece ani).

Simptomele de rujeolă. Se manifestă prin febră 40-41° C, aspect de „faţă plânsă”, cu ochii înroşiţi, secreţii nazale, cu alterarea stării generale, dureri de cap (cefalee), greaţă, vomă şi chiar diaree, afectarea oculară, erupţie externă “pete hemoragice“ pe față, care se propagă descendent pe gît-trunch-membre “se scurge de sus în jos”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram