PAS susține că refuzul poliției de a permite accesul unor cetăţeni români în Republica Moldova care participă la un marș cu ocazia Centenarului pe motiv „că nu ar avea argumente întemeiate să o facă” este unul abuziv şi vine în contradicţie cu angajamentele pe care Moldova și le-a asumat în Acordul de Asociere cu UE.

„Acest gest neprietenesc pune în pericol regimul liberalizat de vize de care beneficiază cetăţenii Republicii Moldova şi riscă să adâncească izolarea internaţională în care ne-a adus regimul Plahotniuc-Dodon. Pericol pentru statul Republica Moldova nu sunt cei care cred în idealul Unirii sau al eurointegrării, dar o guvernare coruptă şi iresponsabilă, care doreşte izolarea ţării de lumea civilizată”, se mai spune în mesajul partidului.

Amintim că, cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. „Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere. Mai mulți din tinerii participanți nu s-au supus indicațiilor reprezentanților Poliției de Frontieră, prezentând în relația cu polițiștii de frontieră un comportament agresiv, dar și au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leușeni”, se spune într-un comunicat al instituției.

Amintim că, după ce la vama Ungheni nu a fost permis Marșului Centenar să treacă Prutul pe jos, unioniștii au mers la vama Albița unde au întins zeci de corturi.