/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Cinci persoane, dintre care trei angajați ai Fiscului, reținuți. Schema prin care au prejudiciat statul cu trei mln. de lei

missing
28 august 2018, ora 09:52

Potrivit poliției, acţiunile de urmărire penală au loc în cadrul a două cauze penale, abuz de serviciu și evaziune fiscală, iniţiate în perioada anului 2018, timp în care grupul de urmărire penală a documentat activitatea infracţională a suspecților.

În urma investigațiilor efectuate oamenii legii au stabilit că membrii grupului infracțional au elaborat şi realizat un plan criminal complex, în scopul obţinerii unui profit ilicit în urma eschivării de la achitarea impozitelor şi taxelor la buget, având în posesia sa secţia de producere şi depozit a alcoolului etilic nedeclarat la organele fiscal.

Astfel, angajații Serviciului Fiscal de Stat ar fi favorizat, începând cu anul 2018, accesul factorilor de decizie a întreprinderii în depozitele sigilate ale unui post fiscal din Orhei, unde erau depozitate cantităţi de alcool etilic. Ulterior, angajaţii firmelor, ar fi preluat şi comercializat circa 35 000 litri de alcool etilic în sumă de peste 4 000 000 lei, fără întocmirea actelor fiscale, prejudiciind astfel interesele şi bugetul public în proporţii deosebit de mari.

La 21 iunie 2018, în rezultatul măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că de pe teritoriul întreprinderii nominalizate a ieșit un camion de model ”Volvo” cu o cisternă destintă trasnportării produselor lechifiate. Ulterior, polițiștii au stopat camionul care transporta 7 tone de alcool etilic, 7 tone de alcool brut și 10 tone de vin, fără acte de proveniență. Camionul și marfa depistată, au fost ridicate și anexate ca corp delict la cauza penală.

Concomitent, polițiștii sub conducerea procuraturii mun. Chișinău, oficiul principal, au descins pe teritoriul întreprinderii vizate, fiind constatat faptul producerii și comercializării alcoolului etilic fără acte de proveniență, necătând la faptul că era instituit post fiscal la acea întreprindere. Dovadă și probă a celor menționate, servesc declarațiile martorilor care confirmă faptul că, angajații Inspectoratului Fiscal au permis sustragerea alcoolului din depozitele sigilate de către organul fiscal.

La 23 august 2018, au fost efectuate 20 percheziții la domiciliile suspecților dintre care, un șef de direcție și doi inspectori ai Insectoratului Fiscal de Stat, precum și la doi factori de decizie a firmei în cauză.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă totală de peste 1 100 000 lei, înscrisuri de tip ciornă privind activitatea frauduloasă a întreprinderii cât și alte probe concludente.

Astfel, trei angajaţi ai Serviciului Fiscal de Stat și doi administratori de firme au fost reșținuți pentru 72 de ore.

Ca urmare a probelor acumulate, a fost pornită cauză penală pentru abuz de serviciu pe faptul acțiunilor ilegale a angajaților Serviciului Fiscal de Stat. Dacă se vor găsi vinovați, aceștia riscă amendă în mărime de la 67500 la 117 500 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

La fel, a fost pornită cauză penală pentru evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, pe faptul acțiunilor ilegale a administratorilor de firme. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pedeapsă amendă în mărime de la 250 000 la 350 000 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 5 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram