Andrei Năstase anunță că o echipă de juriști pregătesc un dosar „care va sta la baza declanșării plângerilor penale împotriva abuzurilor” făcând referire la evacuarea forțată a protestatarilor de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare în dimineața zilei de 27 august.

„O parte dintre aceste materiale vor ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar în întregime vor constitui un rechizitoriu împotriva călăilor regimului mafiot”. a scris Năstase pe pagina sa de facebook.

În același timp Nastase a mulțumit celor care au protestat pe 26 și 27 august împotriva dictaturii, indiferent de viziunile şi simpatiile lor politice. Totodată, liderul DA a subliniat că printre persoanele evacuate în dimineața zilei de 27 august „au fost două persoane cu dizabilităţi, un nevăzător care în urma acţiunilor violente a pierdut cunoştinţa şi o persoană în scaun cu rotile asupra căreia a fost aplicat un comportament inuman, fiind aruncat fără milă de cei care au obligaţia să apere atât cetăţenii cât şi independenţa ţării”, scrie Năstase.

În același timp, liderul DA anunță că vor face în continuare presiuni asupra acestui regim. „Presiune politică prin consolidarea forțelor democratice, consolidarea societății, pregătirea pentru schimbarea puterii, prin presiunea străzii și prin alegeri democratice, nu alegeri aranjate de cei doi bandiți, Plahotniuc și Dodon. Presiune prin proteste: vom continua protestele, vom mobiliza oamenii, cetățenii din țară și Diasporă.Presiune pe plan internațional: dialog cu partenerii europeni, cu statele membre; cu organizațiile internaționale”, a mai spus Năstase.

Amintim că, în dimineața zilei de 27 august mai mulți protestatari au fost evacuați cu aplicarea forței din fața monumentului lui Ștefan ce Mare pentru a elibera spațiul pentru ceremonia de depunere a florilor de către oficiali. Evacuarea s-a făcut în baza unei dispoziții semnate de primarul interimar Ruslan Codreanu privind limitarea accesului publicului în anumite zone. Ulterior Amnesty Internațional a publicat un comunicat prin care a declarat că autoritățile au interpretat legea cu privire la întruniri, iar poliția le-a sugerat să studieze atent legea.