Deși pe 31 august R. Moldova sărbătorește Ziua Națională a Limbii Române, șeful statului Igor Dodon anunță despre Ziua Naţională a Limbii, iar în mesajul său de felicitare afirmă că „limba moldovenească” este recunoscută drept limba oficială în țară și este patrimoniul strămoşilor noştri.

„Limba moldovenească – limba maternă pentru majoritatea absolută a cetăţenilor Moldovei, este consfinţită în Constituţia Republicii Moldova în calitate de limbă de stat. Aceasta a fost una din principalele realizări ale procesului de renaştere naţională a poporului moldovenesc”, a scris Dodon.

În același timp, șeful statului vrea ca limba moldovenească să fie studiată de toți cetățenii. „Limba moldovenească este patrimoniul nostru naţional comun, indiferent de originea noastră etnică. Este foarte important să ne păstrăm limba şi mai ales denumirea sa – aşa cum era numită de către bunicii şi străbunicii noştri, din generaţie în generaţie. Este extrem de important să creăm condiţii pentru ca limba moldovenească să fie învățată de toţi locuitorii ţării noastre”, afirmă Dodon.

Menționă că, declarația de independență a R. Moldova, adoptată în 1991, stabilește că limba oficială a țării este româna. Însă, în Constituția țării adoptată în 1994 se spune că limba de stat este „limba moldovenească” scrisă cu alfabetul latin. Iar, în 2013, Curtea Constituțională a R. Moldova a stabilit că Declarația de independență prevalează față de Constituție, prin urmare denumirea limbii de stat este cea din Declarația de independență, adică „limba română”.