Republica Moldova va primi un împrumut din partea Băncii Mondiale pentru proiectul „Înregistrarea și evaluarea funciară”, aprobat de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale. Este vorba de 35 de milioane de dolari SUA. Prin acest proiect se vrea îmbunătățirea calității și transparența sistemelor de administrare funciară și evaluare a proprietăților imobiliare.

Potrivit agenției Moldpres, în rezultatul implementării proiectului, cetățenii, investitorii locali și străini, instituțiile și agențiile statului din Republica Moldova vor beneficia de siguranța sporită a drepturilor de proprietate și de o piață imobiliară mai dezvoltată. Prioritățile Grupului Banca Mondială în cadrul sprijinului oferit constituie creșterea integrității, transparenței și eficienței sistemului cadastral și efectuarea evaluării proprietăților imobiliare.

„Proiectul Înregistrarea și evaluarea funciară va asigura continuitatea activităților anterioare de înregistrare masivă a imobilului în Republica Moldova, realizate de-a lungul anilor,” a declarat Anna Akhalkatsi, Director de țară pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale.

Potrivit unui comunicat de presă al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, proiectul va permite autorităților țării să realizeze evaluarea și înregistrarea masivă pe plan național, fără costuri directe pentru cetățeni și mediul de afaceri.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Banca Mondială în 1992, peste un miliard de dolari SUA au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 357,9 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.