/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Zeci de grupări ale societăţii civile din Myanmar denunţă condamnarea reporterilor Reuters

04 septembrie 2018, ora 09:52

O instanţă a constatat că cei doi jurnalişti au fost vinovaţi de încălcarea unei legi privind secrete de stat şi au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare într-un caz de referinţă considerat drept un test al progresului spre democraţie în Myanmar, care a fost condusă de o junta militară până în 2011. Cei doi au pledat nevinovat.

Wa Lone, de 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, în vârstă de 28 de ani, au investigat uciderea unor săteni din minoritatea musulmană Rohingya de către forţele de securitate şi civili atunci când au fost arestaţi în decembrie 2017.

“Întreg procesul de judecată nu a fost nici liber, nici corect şi a fost complet manipulat”, au declarat grupările, inclusiv organizaţiile pentru tineret, educaţie şi pace, într-o declaraţie comună publicată pe Twitter.

“Considerăm acest lucru ca o represiune împotriva dreptului de acces la informaţii şi a libertăţii mass-mediei şi un gest opresiv asupra tuturor oamenilor interesaţi din Myanmar care aspiră şi construiesc o societate caracterizată prin supremaţia legii, responsabilitatea, libertatea şi justiţia”, au transmis grupările societăţii civile din Myanmar într-o declaraţie în limba engleză.

Condamnarea celor doi reporteri a fost aspru criticată de Organizaţia Naţiunilor Unite, multe guverne occidentale, inclusiv din Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, şi organizaţii internaţionale.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că procesul a ridicat întrebări cu privire la tranziţia Myanmarului către democraţie, după aproape 50 de ani de conducere militară severă, şi despre angajamentul guvernului în domeniul drepturilor omului, condus de laureatul premiului Nobel Aung San Suu Kyi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram