/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Avocatul lui Platon despre agresiunea în Penitenciarul Nr. 13: Prin birou zburau sertare și scaune

missing
05 septembrie 2018, ora 08:06

Apărătorul susține că în timpul discuțiilor celor patru avocați cu clientul lor a intrat șeful Penitenciarului Nr.13, a tras masa la care se discuta și în încăpere au intrat mai mulți mascați. „Colega noastră era în fața deținutului și a avut de suferit mai mult. Au sărit peste masă, prin birou zburau sertare și scaune. Eu și spuneam că este dificil să discuți despre drepturile omului când în direcția capului tău se îndreaptă un sertar. A fost un haos total”, spune Valeriu Pleșca. În plus, lui Veaceslav Platon i s-au sucit mâinile și i s-au aplicat procedee speciale. Avocatul spune că totul s-ar fi întâmplat după ce au fost rugați să părăsească încăperea deși apărarea a solicitat ca Veaceslav Platon să fie consultat de un medic.

Avocatul Fadei Nagacevschi spune că apărătorii lui Platon au avut curajul să denunțe acest caz de abuz și să se opună sistemului, ceea ce este foarte important. Potrivit lui, avocații, în acest caz, nu s-au supus cerințelor ilegitime ale Penitenciarului, or el a intrat la clientul lui și constatând că clientul său este bătut, avocatul este obligat să solicite medicului pentru a documenta cazul. „Altfel, el nu este eficient în apărarea clientului său. El ce, e pus de formă acolo?”, declară Nagacevschi. În opinia lui, acest caz de abuz are și o parte pozitivă – la fața locului au fost patru avocați și au toate probele pentru a se adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților, a declarat că Penitenciarul Nr. 13 nu mai corespunde niciunui standard. „Penitenciarul Nr.13 nu este altceva decât o locație de tortură, tortură sub diferite aspecte. Sub aspect că sunt maltratați careva din deținuții din penitenciar”, spune Emanoil Ploșnița. Totodată, avocații nu au condiții suficiente pentru a-și îndeplini obligațiunile. „Acele zece birouri sunt insuficiente pentru că nu se ia în calcul câți deținuți sunt în Penitenciarul Nr.13, câți avocați”, a adăugat președintele Uniunii Avocaților. Potrivit lui, situația care li s-a întâmplat avocaților lui Platon este o încălcare flagrantă a dreptului de apărare, iar lipsa de unitate este marea problemă printre avocați.

Grigore Petrenco, politician și deținut politic care a obținut azil politic în Germania, susține că avocații nu se mai simt în siguranță în Republica Moldova. „Trebuie schimbate lucrurile din interior, dacă nu vom lupta noi singuri, nimeni nu va lupta pentru noi”, spune Grigore Petrenco. Potrivit lui, accesul avocaților la clienții lor este restricționat pe diferite căi: li se spune că nu sunt suficiente încăperi să discute cu clienții, se declanșează sistemul de alarmă și avocații nu pot să intre în penitenciar, în zilele de odihnă penitenciarul este închis.

Anterior, Administrația Națională a Penitenciarelor a venit cu declarat că acțiunile deținutului Platon, cât și ale avocaților săi, constituie provocări la adresa sistemului penitenciar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram