/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/GRAFIC/ Clasamentul performanței bancare din Moldova. Ce bănci comerciale se află în top

missing
05 septembrie 2018, ora 10:08

În mod particular, la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice putem menționa următoarele:

– Băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele: B.C. Eximbank; BCR Chișinău și B.C. „EuroCreditBank”
– Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: B.C. „Victoriabank”; B.C. Eximbank; și BCR Chișinău
– Băncile cu cele mai calitative active: „B.C. „Mobiasbanca”; B.C. ProCreditBank și B.C. „EuroCreditBank”
– Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: B.C. „Moldindconbank”; B.C. „Moldova-Agroindbank” și B.C. „Mobiasbanca”
– Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: B.C. „Moldova-Agroindbank”; B.C. „Moldindconbank” și B.C. „Mobiasbanca”

Potrivit Expert-Grup la sfârșitul lunii iulie, curent, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale înregistrează valori în creștere, atât la nivel agregat cât și, în cele mai multe cazuri și la nivel individual. Chiar dacă au intrat în vigoare cerințe noi de calculare a nivelului de capital și a expunerilor la riscul de credit, indicatorul suficienței capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel adecvat, de circa 27% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 19,6 – 63%. Lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, dar și cele recomandate de practica bancară, fapt ce confirmă ameliorarea lentă a funcției de intermediere bancară și apariția unor costuri de oportunitate la nivel de bănci. Chiar și așa, băncile continuă acumularea de profit, acesta atingând volumul de 1,1 mlrd. la sfârșitul lunii iulie, fiind influențat negativ de pierderile calculate de o singură bancă (BC Eximbank, -40,6 mil. MDL).

Intermedierea bancară înregistrează o ușoară dinamizare susținută preponderent de creditele acordate către persoanele fizice. Astfel, în iulie 2018, stocul total de credite înregistrează un volum de 33,4 mlrd. MDL, în creștere cu circa 219 mil. MDL față de luna trecută, contribuția cea mai mare fiind asigurată de creditele acordate industriei alimentare (+139 mil. MDL) și creditele de consum (+111 mil. MDL). De cealaltă parte, cea mai mare reducere o înregistrează creditele acordate comerțului (-105 mil. MDL) și cele caracteristice sectorului energetic (-12 mil. MDL). Totodată, stocul de credite acordate persoanelor fizice pentru procurarea/construcția imobilului înregistrează o creștere de aproximativ 88 mil. MDL față de luna precedentă aducând în prim-plan interesul pentru programul “Prima casă”. Indicatorii specifici calității portofoliului de credite continuă să se amelioreze, iar gradul de acoperire cu provizioane rămâne adecvat. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, volumul de credite neperformante înregistrează o pondere de aproximativ 14,4%, oscilând în limitele 5 – 35% în dependență de bancă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram