Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat instanței de judecată spre examinare cauza penală pornită în baza plângerilor victimelor, în privința a patru cetățeni străini învinuiți de săvârșirea infracțiunii de escrocherie, în proporții deosebit de mari, de către un grup criminal organizat.

În cadrul urmăririi penale a fost stabilit că, un cetățean al Federației Ruse, stabilit cu traiul în Cehia, în calitate de organizator, în perioada iunie 2016 – noiembrie 2017, în complicitate cu alți cetățeni ai Cehiei, Ciprului, Federației Ruse, de comun acord și înțelegere prealabilă cu ceilalți coautori, formând un grup criminal organizat internațional, acționând în scop de profit, având intenția dobândirii ilegale a bunurilor altor persoane pe teritoriul Republicii Moldova, au organizat o schemă de înșelăciune.

„Membrii grupului acționau în calitate de pretinși brokeri ai unor companii ce desfășoară activitate bursieră pe platforme on-line, făcând uz de înșelăciune și abuz de încredere, fiind asistați de personalul angajat pe teritoriul țării noastre și instruit în acest sens, cu folosirea procedeelor de influențare psihologică, sub pretextul participării pe o piață de capital adevărată, asigurându-i de câștiguri rapide și garantate, au determinat mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, să investească bani în diferite operațiuni financiare. De facto, activitatea bursieră era simulată și gestionată fraudulos pe platformele on-line, camuflată ca activitate de tranzacționare a valutei pe piața „Forex”. În consecința acestor “tranzacții”, persoanele pierdeau toţi banii investiți, iar prejudiciul adus acestora de către inculpați se ridică la o sumă totală de peste 12 milioane lei, ceea ce constituie proporţii deosebit de mari”, se spune într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Menționăm că, inculpații se află în arest preventiv, aceștia nu își recunosc vina, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 15 ani.

În continuare, procurorii anticorupție întreprind toate măsurile necesare în vederea identificării tuturor complicilor, cetățeni ai Uniunii Europene, implicați în schemă.