Pavel Filip a abordat în debutul ședinței de miercuri a Executivului problema alergiei la ambrozie, pe care o semnalează tot mai mulți cetățeni. În particular, premierul a atras atenția asupra faptului că ambrozia nu se mai regăsește în lista plantelor interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

În context, premierul a solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să vină cu un proiect de hotărâre de Guvern, prin care ambrozia să fie reintrodusă în lista plantelor interzise.

„Această plantă provoacă o alergie destul de puternică. Și odată ce va fi inclusă în această listă, vor putea fi aplicate amenzi față de cei care vor încălca legea”, a spus Pavel Filip.

Precizăm că, ambrozia este o plantă care crește pe câmpurile neîngrijite. O plantă matură poate elibera miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe – așa că se înmulțește sălbatic. Planta provine din America de Nord, dar polenul ei a fost răspândit și în Europa, aici fiind deja recunoscută ca o plantă de carantină, fiind interzisă. Începând cu anul trecut, în România, proprietarii de terenuri care nu nimicesc această plantă sunt amendați cu peste 400 euro. În Europa, 33 de milioane de oameni sunt afectați de „iarba pârloagelor”.