Partidul Acțiune și Solidaritate cere eliberarea necondiționată a celor șase angajați ai liceului Orizon care au fost reținuți în dimineața zilei de șase septembrie de către angajații Serviciului de Informații și Securitate.

„Suntem stupefiați de reținerea în stil stalinist a mai multor angajați ai liceului ”Orizont”. Dodon și Plahotniuc au pus la cale reținerea abuzivă și brutală a 6 cetățeni turci, angajați ai liceul Moldo-Turc Orizont, printre care și un copil. Acest lucru are loc în condițiile în care președintele autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, continuă persecuția adversarilor săi politici în toată lumea. Este inadmisibil că statul Republica Moldova a decis, în schimbul banilor pentru reconstrucția clădirii președintelui, să calce în picioare drepturile omului și libertatea individuală. Este încă o dovadă a colapsului statului de drept în Republica Moldova și a regimului autoritar, anti-european creat de Plahotniuc și Dodon. Cerem eliberarea necondiționată a persoanelor reținute abuziv. Totodată, solicităm implicarea instituțiilor internaționale și a ambasadelor acreditate în acest caz”, se spune într-o declarație PAS postată pe pagina de socializare a partidului.

Amintim că, șase persoane de origine turcă, angajați ai liceului Orizont au fost reținuți de către Serviciul de informații și Securitate. Cel din urmă nu a confirmat, nici nu a infirmat reținerea, însă a menționat că instituția desfășoară acțiuni antiteroriste pe teritoriul R. Moldova.