Șeful statului a solicitat în regim de urgență, informații concludente de la Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova cu privire la expulzarea cetățenilor turci care au activat la liceul "Orizont" pe teritoriul Republicii Moldova. Despre acest fapt a informat consilierul președintelui Maxim Lebedinschi.

Totodată, acesta a amintit că în decembrie 2016, prin decizia Parlamentului Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea Președintelui și transferat în subordinea Parlamentului.

„Pentru a evita orice speculații apărute în presă, precum că cetățenii respectivi au cerut azil politic în Republica Moldova, ținem să comunicăm, că până în prezent, în adresa instituției prezidențiale nu a parvenit nicio cerere de acest gen”, a mai scris Lebedinschi.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații. În același timp, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită să oprească extrădarea abuzivă a profesorilor turci.