Autoritățile din insula grecească Santorini vor să ia măsuri pentru controlul fluxului de turiști, speriați că, deși aceștia pompează bani în economia locală, distrug infrastructura și atmosfera insulei. Principala măsură propusă de autorități este aceea de a limita numărul de turiști care pot intra într-o zi pe insulă, precum și restricționarea accesului în unele zone, dar și investițiile în cel mai mare mecanism de desalinizare.

Primarul insulei, Nikos Zorzos, spune că insula a ajuns la saturație și nu mai pot fi acceptați mai mulți turiști. Sistemul de electricitate și rețeaua de apă și canalizare și-au atins limitele. Gunoiul s-a dublat față de acum cinci ani. „Dacă nu reducem și nu controlăm fluxul de turiști, o să ne distrugă”, spune primarul Nikos Zorzos, citat de DIGI24.

Cea mai mare problemă pentru insula Santorini nu este reprezentată de turiștii care vin să își petreacă vacanțele aici, ci de aceia care merg în croaziere și vizitează insula pentru perioade mai scurte de timp. În sezonul de vârf, zilnic în Santorini ajung cu vasele de croazieră peste 4.000 de turiști, majoritatea veniți din Creta sau din alte insule aflate în apropiere. Iar navele sunt mult prea mari pentru a fi ancorate în porturile mici ale insulei.

Anual, în Santorini ajung peste două milioane de turiști, prea mulți pentru cât poate suporta o insulă micuță din Mediterană. Santorini este considerată printre destinațiile de lux dintre insulele grecești, fiind o destinație preferată în special pentru lunile de miere sau pentru cuplurile care vor să se căsătorească într-un decor mediteran.