Inițiatorii campaniei „Profesorii nu sunt teroriști” au lansat adunarea semnăturilor pe o petiție adresată Parlamentului European, Consiliului European, Comisiei Europene, Curții de Justiție a Uniunii Europene, Curții Europene pentru Drepturile Omului. Petiționarii cer ajutor în ceea ce privește cei șapte cetățeni turci expulzați din Republica Moldova.

Petiționarii cer explicații clare privind motivul pentru care profesorii au fost arestați și trimisi în Turcia, cu încălcarea aproape a tuturor protocoalelor relevante, precum și a dreptului internațional, cer informații complete și dovezi că acești oameni sunt membri ai vreunei organizației terorite sau au legături cu aceasta și reprezintă astfel o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova. De asemenea, inițiatorii petiției soliciită informații complete despre locul exact în care sunt acum cele șapte persoane, precum și despre situația lor.

Petiționarii cer și demisia imediată a directorului Serviciilor Secrete ale Moldovei și a tuturor celor implicați în această operațiune, dar și scuze publice ale Guvernului adresate persoanelor expulzate, precum și familiilor acestora.

Inițiatorii petiției își doresc o reacție masivă a societății și a instituțiilor internaționale în care guvernul Republicii Moldova să fie condamnat public pentru încălcarea dreptului internațional.