/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Povestea lui Mihai care s-a trezit implicat printr-o schemă prin care statul a fost prejudiciat cu 37 mln. de lei

missing
10 septembrie 2018, ora 14:24

Mihai Gutium a devenit proprietarul Gutmihimpex SRL după ce în 2013 un om de afaceri de 35 de ani i-a propus acest lucru. Oleg, așa susține că se numea omul de afaceri, l-a găsit la căminul de pe strada Haltei din Capitală, care este destinat persoanelor fără domiciliu stabil

Mihail Gutium a înregistrat firma Gutmihimpex SRL în orașul Orhei. „El spunea – 15 mii de euro. Din acestea 15 mii dacă îi dă…, vreo șapte mii îmi dă și mie. Cam așa noi am vorbit, numai să nu fie cu mitraliere, cu armament, dar restul… Cu orice, da? Da, computere, răsărită, grâu, pâine”, afirmă Mihai. După ce l-a făcut patron, racolatorul „Oleg” a dispărut cu tot cu acte și banii promiși. Așa că din afacere – Mihail Gutium nu s-a ales cu nimic. În schimb firma alături de alte cinci companii – Katrom Grup SRL, Galaton Cris SRL, Marketing Monsters SRL, GL Production SRL, Vetorcom SRL, sunt parte a unui dosar penal pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Proprietarii firmelor sunt persoane interpuse, la fel ca Mihail Gutium, doar că originari din Tiraspol și Tighina.

Oamenii de paie au fost racolați de intermediarii care i-au remunerat cu aproximativ 150 de dolari. Aceștia au cedat actele de înregistrare a firmelor, facturile fiscale, ștampilele, semnăturile electronice, iar infractorii au utilizat conturile companiilor pentru a legaliza bani murdari, dar și pentru diverse inginerii financiare. De exemplu, afaceriștii au inclus în documentele contabile, fiscale şi financiare, date false despre veniturile şi cheltuielile societăților, precum şi operaţiuni ce nu au existat. Prin conturile celor șase firme au circulat astfel aproape 300 de milioane de lei. Într-un final, procurorii au constatat că, două dintre companii au prejudiciat statul cu 37 de milioane de lei prin neachitarea impozitelor și în special a TVA.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, omul de afaceri Arcadie Topalo a fost organizatorul schemei infracționale. Acesta i-a avut complici pe Nicolai Ghenaliuc și Andrei Munteanu. Ghenaliuc era contabilul care se ocupa de perfectarea documentelor prin care retrăgea bani de pe contul firmelor fantomă, iar Munteanu – restituia banii legalizați beneficiarilor finali.

Arcadie Topalo deține companii care comercializează produse electronice și accesorii. Am încercat să luăm legătura cu el. O persoană apropiată de-a lui ne-a spus că omul de afaceri nu este în țară și ne-a solicitat să-i trimitem întrebările, iar el o să le direcționeze către Arcadie Topalo. Deocamdată nu am primit un răspuns.

În instanță, Topalo și cei doi executori ai lui și-au recunoscut vina, parțial. Aceștia s-au arătat disponibili să plătească prejudiciul adus statului. Așa au și făcut. Înainte ca instanța să ia o decizie, paguba de 37 de milioane de lei a fost plătită.

Capul grupării și cei doi executori au fost condamnați, anul trecut, la câte 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, iar pentru evaziune fiscală și pseudo-activitatea de întreprinzător au fost amnistiați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram