Procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană a încetinit în ultima perioadă, comparativ cu anul 2016 când se observa un progress. Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, transmite IPN.

Diplomatul a menționat că o cauză a încetinirii poate fi faptul că Republica Moldova este în prag de alegeri parlamentare. „Probabil, un motiv este că ne aflăm în timp de campanie electorală”, a spus acesta.

Potrivit lui, este important ca autoritățile să nu facă o pauză, dar să înțeleagă că pe acest domeniu este nevoie de muncă constantă.

Pettit consideră că cea mai mare provocare în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova este corupția, care există în toate domeniile.

Este nevoie de creștere economică, care va ajuta toate domeniile. Diplomatul spune că este important domeniul de guvernare pentru a îmbunătăți diferite instituții guvernamentale. În special, domeniul judecătoresc care până acum are destul de multe probleme, consideră ambasadorul.

„Este foarte important să atragem investiții străine în Republica Moldova și pentru a atrage investitori este nevoie de un sistem judecătoresc care funcționează normal, conform standardelor UE și standardelor internaționale. Sunt diferite instituții care trebuie să funcționeze în mod corect, democratic. Eu cred că până acum există câteva sectoare unde instituțiile nu funcționează în mod corect și eu sper că în continuare putem corecta această situație”, a mai declarat James Pettit.

Ambasadorul a menționat că SUA acordă, prin programele sale, instruire pentru judecători, avocați, funcționari publici. „Din când în când avem în Republica Moldova experți din SUA sau din Europa care pot instrui acești funcționari”, a afirmat diplomatul.

Totodată, el a menționat și marea problemă a migrației, pe care a calificat-o drept o „tragedie națională”. Ambasadorul a atras atenția și asupra problemelor legate de funcționarea justiției. În opinia sa însă, o creștere economică ar putea rezolva multe probleme cu care se confruntă acum Republica Moldova.