/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Ambasadorul SUA la Chișinău: Procesul de apropiere a R. Moldova de Uniunea Europeană a încetinit în ultima perioadă

missing
13 septembrie 2018, ora 13:09

Diplomatul a menționat că o cauză a încetinirii poate fi faptul că Republica Moldova este în prag de alegeri parlamentare. „Probabil, un motiv este că ne aflăm în timp de campanie electorală”, a spus acesta.

Potrivit lui, este important ca autoritățile să nu facă o pauză, dar să înțeleagă că pe acest domeniu este nevoie de muncă constantă.

Pettit consideră că cea mai mare provocare în ceea ce privește integrarea europeană a Republicii Moldova este corupția, care există în toate domeniile.

Este nevoie de creștere economică, care va ajuta toate domeniile. Diplomatul spune că este important domeniul de guvernare pentru a îmbunătăți diferite instituții guvernamentale. În special, domeniul judecătoresc care până acum are destul de multe probleme, consideră ambasadorul.

„Este foarte important să atragem investiții străine în Republica Moldova și pentru a atrage investitori este nevoie de un sistem judecătoresc care funcționează normal, conform standardelor UE și standardelor internaționale. Sunt diferite instituții care trebuie să funcționeze în mod corect, democratic. Eu cred că până acum există câteva sectoare unde instituțiile nu funcționează în mod corect și eu sper că în continuare putem corecta această situație”, a mai declarat James Pettit.

Ambasadorul a menționat că SUA acordă, prin programele sale, instruire pentru judecători, avocați, funcționari publici. „Din când în când avem în Republica Moldova experți din SUA sau din Europa care pot instrui acești funcționari”, a afirmat diplomatul.

Totodată, el a menționat și marea problemă a migrației, pe care a calificat-o drept o „tragedie națională”. Ambasadorul a atras atenția și asupra problemelor legate de funcționarea justiției. În opinia sa însă, o creștere economică ar putea rezolva multe probleme cu care se confruntă acum Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram