Mai mulți angajați ai subdiviziunilor Agenției Servicii Publice care au fost inaugurate recent în orașele Tiraspol și Râbnița, au fost blocați la așa-numitele posturi de control instalate ilegal de către structurile de forță transnistrene. Subiectul s-a discutat în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control.

Președintele delegației Republicii Moldova a menționat că aceștia au fost blocați pe 6 septembrie curent le-au fost perchiziționate automobilele de serviciu, ridicate actele de identitate, dar și formulare, ștampile și alte rechizite de lucru. Asemenea incidente s-au produs concomitent la podurile peste râul Nistru Gura Bâcului-Bâcioc și Rezina-Râbnița.

„Aceste evenimente demonstrează o dată în plus abuzurile comise de Tiraspol prin care se încalcă dreptul la libera circulație în Zona de Securitate și reprezintă un argument forte pentru promovarea conceptului privind asigurarea securității și liberei circulații în Zona de Securitate de către contingentul militar de pacificare în comun cu Poliția și așa-numita „miliție”, scrie într-un comunicat al CUC. De asemenea, se precizează că discuțiile pe marginea acestui subiect vor continua pe 20 septembrie.

În cadrul ședinței a fost luată decizia de a-l elibera din funcția de observator militar pe locotenent-colonelul Veaceslav Veste, a cărui deplasare de serviciu s-a încheiat. De asemenea, în cadrul audierii raportului Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate pentru perioada 5-11 septembrie 2018, delegația Republicii Moldova a cerut explicații referitor la acțiunile de masă cu caracter militar organizate la 7-9 septembrie de către structurile militare ale Tiraspolului în apropiere de localitatea Merenești, în sectorul de sud al Zonei de Securitate. La aceste acțiuni au fost implicați circa 500 de studenți-militari, inclusiv minori: cadeți, suvoroviști, care sub îndrumarea militarilor transnistreni au urmat un curs de pregătire cu utilizarea echipamentelor militare.