În 2018, pentru pregătirea și desfășurarea manifestațiilor dedicate Zilei Independenței R. Moldova a fost alocată suma de 1. 499. 831 de lei. Potrivit Cancelariei de Stat, suma a fost repartizată pentru organizarea Paradei Portului Popular și a concertului festiv de la Palatul Național „Nicolae Sulac”, scrie Ziarul de Gardă.

Aceeași sursă menționează că suma a fost repartizată din bugetul public și că nu au existat sponsori ai manifestațiilor. ZdG a solicitat Cancelariei de stat detalii privind modul de distribuire a sumei pentru cele două evenimente din Ziua Independenței, însă, până la acest moment, nu a primit un răspuns.

Amintim că în dimineața zilei de 27 august 2018, de Ziua Independenței R.Moldova, poliția a evacuat forțat zeci de persoane de lângă monumentul Ștefan cel Mare, pentru a elibera locul ca primele persoane în stat și mai mulți diplomați să depună flori. Monumentul a fost înconjurat de un cordon de polițiști care a izolat protestatarii de oficiali, însă acest lucru nu s-a văzut în pozele oficiale distribuite de Dodon, Candu și Filip.