/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Consorţiul de investitori, interesat de preluarea Agroindbank, ar putea deține o cotă mai mare din acțiunile băncii

missing
20 septembrie 2018, ora 13:36

Potrivit Consiliului Concurenței compania HEIM Partners înregistrată de consorțiul – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare („BERD”), Invalda INVL AB („Invalda”) și Dealbeta Investments Limited („Dealbeta”), intenționează să achiziționeze acțiunile menționate mai sus de la Guvernul Republicii Moldova în licitația publică desfășurată la Bursa de Valori a Moldovei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 274 din 15.12.2017 pentru completarea unor acte legislative.

Astfel, dacă Consiliul Concurenței va aproba tranzacția, consorțiul va deține 48,37 la sută din acțiuni. Consiliul precizează că domeniile de activitate ale părților la Tranzacție se referă la diferite piețe. MAIB este cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova; BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 38 de economii din trei continente; Invalda este un grup de administrare a activelor din Țările Baltice; iar Dealbeta desfășoară activitatea unei societăți de deținere a cotelor și de investiții cu fonduri proprii.

Amintim că, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre vânzarea a unui pachet unic 41,09% de acţiuni de la Moldova-Agroindbank. E vorba de 426.365 de acţiuni noi emise de Moldova-Agroindbank (MAIB), iar preţul iniţial de vânzare stabilit de Agenţia Proprietăţii Publice este de 451,43 milioane lei. Licitaţia ar urma să aibă loc peste două luni, în perioada 2-4 octombrie 2018.

Pentru a cumpăra acţiunile de la MAIB consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a creat o companie în Marea Britanie. E vorba de Heim Partners Ltd din Londra, care are un capital social de o mie de euro, iar director este moldoveanul Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Purcari Wineries, dar şi analist la Horizon Capital.

Reprezentanţii Consorţiului nu au explicat de ce au folosit o astfel de schemă sofisticată pentru a participa la achiziţia băncii din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram