Tânăra din imagini spune că în anul 2013 a rămas fără buletinul de identitate după ce actele i-au fost furate în transport public. Atunci, fata și-a perfectat alte acte, cele vechi fiind anulate. Recent, însă, fata a primit o scrisoare prin care a aflat că este datoare unei companii de creditare cu aproape 7 mii de lei.
„Inițial, mi s-a părut că este o glumă, poate cineva probabil a încurcat careva date și am încercat să telefonez la numărul de telefon care era în notificare, la compania respectivă”, victimă
Cu greu, fata a reușit să discute cu reprezentant al companiei, de la care a vrut să afle cum e posibil ca cineva să fi luat credit, prezentând un buletin anulat.
„Eu i-am explicat că eu nu i-am contractat niciodată, nici un credit de la compania dumneavoastră, domnișoara mi-a spus că nu este posibil, că eu sunt datoare. Suma minimală a fost de cinci mii de lei. Iar la moment au început să crească timp de două luni de zile, penalități. La moment sunt de două mii și ceva de lei”, victimă
Neplăcerile nu s-au terminat cu acest caz. Peste câteva zile, în poștă, o aștepta o altă scrisoare, tot de la o companie de micro-finanțare. Prin ea, tânăra era informată că datorează firmei peste 12 mii de lei, plus 3 mii de lei – penalități.
„În cazul la a doua companie a fost procurat în credit, on-line, un telefon în sumă de 13 mii de lei”, victimă
Echipa TV8 a mers, ieri, împreună cu victima la oficiul central al uneia dintre companii, pentru a obține explicații din partea conducerii. Acolo, unul din operatori a spus că instituția nu poartă vreo vină și că a doua zi, adică azi, tânăra va fi contactată.
„– Buletinul meu, acela a fost furat și declarat furat cu cinci ani în urmă. Cum îl verificați? – Este o comisie care se ocupă de verificarea datelor.
-Eu am să vă telefonez mâine cum aflu răspuns de la administrație”
Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Prin urmare, și astăzi echipa TV8 a mers, din nou, la sediul companiei și a solicitat să discute cu cineva din administrație. Reprezentantul companiei a refuzat să discute cu jurnalistul.
„– Dacă a fost sau este posibil ca să fie oferit un credit în baza unui buletin furat? Ați mai avut astfel de incidente la companie?
– Sergiu, eu v-am spus, vă rog să ieșiți.
– Dar cine poate să ne ofere un comentariu.
– Nu știu. Vă rog să părăsiți încăperea.
– Dumneavoastră ați fost informat despre incident. Eu vă întreb dacă ați fost informat despre incident, sau nu.
– Eu v-am spus noi nu suntem companie de stat. Noi nu suntem obligați să facem careva comentarii. ”
Expert în drept penal, Vladislav Roșca, spune că victimele unor astfel de escrocherii trebuie să atace în judecată compania.
„Ea ar trebui să conteste în ordine civilă contractele de acordare a împrumuturilor, precum și contractul de vânzare cumpărare a telefonului. Și să solicite declararea nulă a acestor contracte deoarece ea nu și-a expus consimțământul. În urma unei expertize se va proba cu certitudine că ea nu a semnat astfel de contracte”, Vladislav Roșca, avocat
Iar celor care s-au confruntat cu asemenea situații, avocatul le recomandă să urmeze câțiva pași.
„Primul pas care trebuie să-l facă persoana este să comunice în scris acestor companii de micro-finanțare că: Eu nu am un astfel de contract cu noi. Se sesizează organele de drept, Și totodată eu aș merge în instanța de judecată”, Vladislav Roșca, avocat
Potrivit avocatului, pentru fapta comisă, persoana care a utilizat buletinul de identitate poate fi atrasă la răspundere pentru escrocherie. Iar dacă va fi recunoscută vinovată, riscă o pedeapsă cu muncă neremunerată, amendă sau închisoare de până la trei ani. În schimb, companiile, de regulă, practic niciodată nu sunt atrase la răspundere pentru că și ele, devin, la rândul lor, victime dacă acest caz ajunge în instanță.