Persoanele care vor arunca gunoiul de la geam, vor lăsă pungile de gunoi în curțile blocurilor de locuit, în stradă sau cei care depozitează deșeurile de construcții riscă să fie penalizați cu amenzi de la 600 până la 15 000 de lei, transmite ipn.md.

Șeful Secției amenajare și salubrizare, Vasile Efros, a declarat că este vorba în primul rând despre cultura generală, deoarece unii preferă să-și facă curățenie în locuință, dar nu le pasă de spațiul public aruncând gunoiul în locurile nespecializate.

Acesta declară că o altă problemă, este aruncarea deșeurilor de construcții acolo unde se colectează deșeurile. Oamenii obișnuiesc să arunce acest tip de gunoi acolo unde nu este cazul. De regulă, cei care admit aceste nereguli, o fac pe timp de noapte ca să nu fie văzuți de locatari.

La fel se întâmplă și în cazul deșeurilor voluminoase – dulapuri sau paturi.

Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Direcției de poliție a capitalei, Natalia Stati, a declarat că de la începutul anului curent, poliția a întocmit în jur de 1900 de procese verbale pentru că locatarii au încălcat regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale.

Amenzile variază între 18 și 36 de unități convenționale, echivalent cu 900 și 1800 de lei.

Codul Contravențional, de asemenea, prevede sancțiuni pentru încălcarea regulilor responsabile de aruncarea deșeurilor, care variază între 600 și 1500 de lei, în cazul persoanelor fizice. Iar în cazul persoanelor juridice, amenzile pot ajunge chiar și până la 15 000 de lei.

Autoritățile îndeamnă locatarii, dar și gestionarii blocurilor locative să denunțe rău-făcătorii.