/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Cod portocaliu de rujeolă: O mamă s-a adresat la medic după ce toți cei șase copii ai săi s-au îmbolnăvit

26 septembrie 2018, ora 17:04

Al doilea copil, născut în 2009, a avut febră oe 18 septembrie, iar peste doup zile i-au apărut și erupții cutanate, iar mama la fel nu s-a adresat după asistență medicală. Pe 20 septembrie la alți doi copii din familia respectivă (de 2 și 3 ani) au apărut semne de boală, dar mama nici atunci nu s-a adresat la medic de familie.

Pe 21 și 22 septembrie alți doi copii de 2 și 7 ani, contactează boala. Iar, abia pe 23 septembrie, mama s-a adresat la medicul de familie și cinci dintre copii au fost spitalizați în secția de boli infecțioase al Spitalului Raional Ceadîr – Lunga.

În rezultatul anchetării epidemiologice s-a constatat că copiii au contactat un copil bolnav de rujeolă pe data de 26 august și că familia a fost în Germania pe parcursul a două luni, până la data de 25 august. Toți copiii bolnavi nu sunt vaccinați și nu frecventează instituțiile de învățământ.

În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă și solicită tuturor părinților care observă semne de boală la copii să se adreseze imediat la medicul de familie. Rujeola este o boală periculoasă și contagioasă, un bolnav poate infecta 18 persoane. Fiecare persoană poartă responsabilitate față de cei care îi înconjoară.

Precizăm că de la începutul lunii septembrie până pe 25 septembrie 2018, au fost înregistrate 17 cazuri de rujeolă. Ultima îmbolnăvire cu rujeolă a fost înregistrată în satul Copceac, raionul Ceadîr – Lunga, la data de 23 septembrie.

De la începutul anului au fost înregistrate 293 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august, fiind înregistrate 239 cazuri confirmate.

Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.

Ministerul Sănătății accentuează că vaccinarea este unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a fi protejată de bolile transmisibile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram