Proiect de lege: Divorțul ar putea fi obținut la notar

26 septembrie 2018, ora 16:24

Aceasta, potrivit noilor reglementări, trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului, notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și, în termen de trei zile, o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.

Totodată, proiectul prevede situațiiile în care notarul ar putea respinge cererea de desfacere a căsătoriei. Astfel, notarul emite o încheiere de respingere a cererii dacă unul dintre soţi nu îşi poate exprima consimţămîntul liber şi neviciat, cererea nu este semnată de ambii soţi, aceștia refuză să dea declaraţiile prevăzute de lege sau nu prezintă toate actele necesare, soţii se împacă şi îşi retrag cererea. În cazul respingerii cererii de desfacere a căsătoriei, notarul emite o încheiere în acest sens.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în ședința plenară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram