/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Pașaportul killerului Proca, acoperit de mister. Singurul funcționar învinuit de eliberarea documentului ar putea fi achitat

28 septembrie 2018, ora 10:44

Dosarul pe numele Iulianei Dzero a fost intentat de procurorii Anticorupție în 2013, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit oamenilor legii, Iuliana Dzero ar fi facilitat primirea pașaportului de cetățean al Republicii Moldova de către Vitalie Proca, care, la acel moment, nu avea dreptul la perfectarea pașaportului, deoarece era condamnat și își executa pedeapsa cu termen de probă.

Învinuita a tăinuit însă această informație și a prezentat Ministerul Dezvoltării Informaționale un aviz cu date eronate, precum că Vitalie Proca nu are antecedente penale și nu se află sub pedeapsă penală. În aceste condiții, în aceeași zi, Proca a primit în mod ilegal pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, reușind să traverseze în repetate rânduri hotarele țării și să comită infracțiuni grave pe teritoriul altor state.

Iuliana Dzero pledează nevinovată și susține că a verificat personal, dar în ziua când a fost eliberat pașaport pe numele lui Proca, lipsea în registru informația despre condamnare. Fosta funcționară a opinat că în acest caz ar fi implicat cineva din fosta conducere de la întreprinderea de stat ”Registru”.

Avocatul fostei funcționare a declarat că Dzero urmează a fi achitată, deoarece acțiunile sale nu întrunesc caracteristicile unei infracțiuni.

Chiar dacă magistrații vor da curs demersului procurorului privind încadrarea acțiunilor Iulianei Dzero în articolul 313 Cod Contravențional „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, aceasta va scăpa nepedepsită, deoarece a expirat termenul de prescripție.

Inițial, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a recunoscut-o vinovată pe fosta inspectoare Iuliana Dzero, însă a admis cererea de încetare a procesului penal din motiv că a expirat termenul de prescripție de tragere la răspundere penală. Dzero a contestat decizia, solicitând achitarea. Cu pașaportul primit în 2010, Vitalie Proca a plecat în Londra, unde a încercat să-l omoare pe bancherul Gherman Gorbunțov. Proca își ispășește pedeapsa de 21 de ani în Penitenciarul din Tulcea, pentru tentativa de omor a unui tânăr din București.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram