/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Câteva organizații culturale care au susținut votul uninominal beneficiază de bani publici oferiți de ministerul Educației

02 octombrie 2018, ora 15:11

Dacă anul trecut a alocat din bugetul public suma de 2 milioane de lei pentru finanțarea a 52 de proiecte culturale, în acest an MECC a fost mai generos și a alocat circa 4 milioane de lei pentru 91 de proiecte ale asociațiilor obștești. Lista proiectelor culturale ale asociațiilor obștești cu finanțare parțială de la bugetul de stat în anul 2018 a fost publicată pe pagina web a Ministerului, iar în ea găsim unele organizații care au susținut votul uninominal, propus de PDM, prin semnarea unei scrisori adresate ambasadelor acreditate la Chișinău.

Printre ei se afla și interpretul de muzică populară Nicolae Glib, care în primăvara anului trecut promova sistemul uninominal. „În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal”, a declarat artistul într-un reportaj pentru Publika TV. În acest an ministerul a alocat suma de 30 de mii de lei pentru organizarea Festivalului Naţional de Folclor „Nicolae Glib”. Evenimentul s-a desfășurat la 3 iunie curent.

Cu o sumă mare – 90 de mii de lei s-a ales și Asociația Obștească „Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură”. Cu acești bani organizația și-a sumat angajamentul că „va consolida relațiile dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale întru formarea și dezvoltarea competențelor profesionale necesare pentru o administrare/gestionare eficientă a instituțiilor de cultură”.

MECC a mai finanțat în acest an cu suma de o sută de mii de lei un alt proiect propus de această asociație – Festivalul-concurs Transfrontalier „Răsune fanfare, fără hotare”, ediția a IV-a. Organizația este condusă de Vasile Moroșanu, actualul șef al Secției cultură din raionul Anenii Noi. Același conducător gestionează și Organizația „Perlele Moldovei” – care a obținut în acest an finanțarea altor două proiecte culturale în valoare totală de 50 de mii de lei. Anul trecut, acesta a declarat că susține trecerea la sistemul uninominal. ”Poziţia mea rămâne fermă şi pozitivă faţă de votul uninominal. A ajuns timpul să punem în mişcare mintea moldovanului, nu să alegem lista, partidul”, declara acesta, de asemenea, pentru Publika TV.

25 de mii de lei pentru ”Plai Natal”

De asemenea, de bani a beneficiat și Asociațiea ”Plai înfloritor”, condusă de Elena Ter. Potrivit portalului Report.md, „la alegerile parlamentare din anul 2014, Elena Ter, alături de alți lideri ai comunităţilor etnice din Republica Moldova, şi-a exprimat sprijinul pentru Partidul Democrat în campania electorală”. Asociația beneficiază în acest an de 25 000 de lei din bugetul public pentru organizarea Festivalului „Plai Natal”.

În lista de la Minister se regăsește și Asociația Muzical-Corală Chișinău – cu suma de 200 de mii de lei pentru organizarea a două concerte, dar și Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranța”, care a susținut și ea votul uninominal. În acest an, potrivit documentului MECC, organizația de la Leova a primit 45 mii de lei.

Organizațiile membrilor de partid, cu bani de la buget

SMART a fost înregistrată când Lilian Carmanu deținea funcție de primar al comunei Mileștii Mici.Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală fondată și condusă de Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni, care este și vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova. SMART a beneficiat de suma de 60 de mii de lei. Recent, Lilian Carmanu declara pentru Moldova Curată că banii au fost destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”. Evenimentul s-a desfășurat cu fast la 15 septembrie curent în orașul Ialoveni, unde a fost prezentă și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

O altă organizație beneficiară de bani publici a fost A.O. „Familii Migrante”, condusă de membra PDM, Olga Coptu. Timp de aproape doi ani, aceasta a deținut funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora, poziție din care și-a dat demisia în vara anului curent.

MECC a acordat acestei organizații suma de 35 de mii de lei pentru organizarea evenimentului cultural „Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească”. De fapt, acesta este un „turneu rural” organizat de către un grup de muzicieni din Franţa şi Republica Moldova în satele moldovenești. Evenimentul s-a desfășurat în această vară.

Olga Coptu a candidat la alegerile locale din anul 2015 pentru funcția de primar al orașului Cimișlia, înregistrând-se pe lista democraților.

Portalul Moldova Curată a solicitat MECC să explice cum au fost selectate în acest an organizațiile care au beneficiat de bani publici pentru desfășurarea unor proiecte culturale. Printr-un răspuns expediat portalului Moldova Curată, MECC a dat asigurări că selecția acestor organizații a fost corectă. Deși unele organizații sunt conduse de membri de partid activi, Ministerul spune că nu poate verifica apartenența politică a beneficiarilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram