Cauza penală în privința a doi cetățeni arabi care sunt învinuiți trafic de influență (infracțiunea prevăzută la art.326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost transmisă în judecată.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, temei pentru pornirea urmăririi penale a servit plângerea denunțătorului, căruia i-a fost extorcată, de către învinuiți, suma de 4000 de euro, în vederea minimalizării răspunderii penale a altor două persoane învinuite într-o altă cauză penală, de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.326 din Codul penal, examinată de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție.

Astfel, cei doi cetățeni străini dădeau asigurări că au influență asupra persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul SIS și CNA și le vor determina să adopte o hotărâre favorabilă, exprimată prin aplicarea unei amenzi, în privința învinuiților pe cauza penală respectivă, motiv pentru care, au primit, în câteva tranșe, suma de 4000 euro.

Din materialele cauzei rezultă că, denunțătorul și învinuiții se cunoșteau de mai mult timp, între ei existând relații de afaceri, primul datorându-le o sumă considerabilă de bani, iar conform declarațiilor învinuiților, scopul urmărit prin extorcarea banilor, era de a își restitui o parte din datorii.

Menționăm că, învinuiții și-au recunoscut vina în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, aceștia riscând o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 u.c. sau închisoare de la 2 la 6 ani.