Cetățenii au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii, se arată într-o hotărâre de marți a Curții Constituționale. Aceeași hotărâre prevede că Parlamentul este responsabil de a verifica validitatea textelor supuse referendumurilor și de a oficializa rezultatele acestora.

„Cetățenii R. Moldova au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Până la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializarea rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea în sens formal și material a textelor supuse referendumului precum și de a oficializa rezultatele acestora îi aparține Parlamentului. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al R. Moldova”, a pronunțat decizia Mihai Poalelungi președintele Curții.

Decizia Curții a fost pronunțată în baza sesizării unui grup de deputaţi ai PLDM privind dreptul cetăţenilor de a iniţia referendumuri legislative. Aceştia mai solicită Curţii să declare neconstituţionale neclarităţile din noile prevederi ale Codului electoral prin care a fost modificat modul de votare la alegerile parlamentare, dar şi hotărârea CEC de refuzare a înregistrării, în martie 2018, a grupului de iniţiativă pentru referendumul legislativ.

Parlamentarii Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc şi Iurie Ţap consideră că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce priveşte posibilitatea de a iniţia un referendum. Acest fapt, afirmă ei, ar ajuta să fie evitate situaţiile în care Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge cererea de înregistrare a grupurilor de iniţiativă pentru lansarea referendumurilor legislative. Pe lângă interpretarea prevederilor constituţionale, aceştia îi solicită CCM să anuleze refuzul CEC din martie 2018 de înregistrare a acelui grup de iniţiativă.