/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Curtea Constituţională: Cetăţenii au dreptul de iniţiere a referendumurilor legislative

missing
02 octombrie 2018, ora 11:26

„Cetățenii R. Moldova au dreptul să inițieze desfășurarea referendumurilor legislative în condițiile legii. Până la reglementarea procedurii de inițiere a referendumurilor legislative și de oficializarea rezultatelor acestora, competența de a verifica validitatea în sens formal și material a textelor supuse referendumului precum și de a oficializa rezultatele acestora îi aparține Parlamentului. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în monitorul oficial al R. Moldova”, a pronunțat decizia Mihai Poalelungi președintele Curții.

Decizia Curții a fost pronunțată în baza sesizării unui grup de deputaţi ai PLDM privind dreptul cetăţenilor de a iniţia referendumuri legislative. Aceştia mai solicită Curţii să declare neconstituţionale neclarităţile din noile prevederi ale Codului electoral prin care a fost modificat modul de votare la alegerile parlamentare, dar şi hotărârea CEC de refuzare a înregistrării, în martie 2018, a grupului de iniţiativă pentru referendumul legislativ.

Parlamentarii Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc şi Iurie Ţap consideră că este nevoie de mai multă claritate în ceea ce priveşte posibilitatea de a iniţia un referendum. Acest fapt, afirmă ei, ar ajuta să fie evitate situaţiile în care Comisia Electorală Centrală (CEC) respinge cererea de înregistrare a grupurilor de iniţiativă pentru lansarea referendumurilor legislative. Pe lângă interpretarea prevederilor constituţionale, aceştia îi solicită CCM să anuleze refuzul CEC din martie 2018 de înregistrare a acelui grup de iniţiativă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram