/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Demisia in corpore a echipei 10TV, între cenzura ce ar fi fost impusă de conducerea postului și implicarea agenților de pază „Bercut”

missing
03 octombrie 2018, ora 09:53

Anatol Ursu afirmă că echipa redacțională a decis să se concedieze în semn de solidaritate cu colega lor, Alina Panico, prezentatoarea buletinului de știri, care ar fi fost „dată afară”. Ulterior, în cadrul unui live pe Facebook, Anatol Ursu a precizat că în ultimele două săptămâni, conducerea postului le sugera cum să scrie despre anumite subiecte, recomandări pe care jurnaliștii le-au ignorat.

Potrivit lui, pe 26 septembrie echipei i s-ar fi indicat să nu publice știrea despre criticile aduse guvernării R. Moldova de deputatul Parlamentului European din partea Grupului Stânga Europeană Helmut Scholz. În pofida indicațiilor, echipa a montat pe ascuns și a difuzat materialul. Mai târziu, Anatol Ursu a aflat că redacția ar fi fost vizitată de agenții „Bercut” care ar fi trebuit să o scoată pe jurnalista Alina Panico din redacție, lucru care într-un final nu s-ar fi întâmplat.

Ulterior, conducerea postului a anunțat echipa că televiziunea nu va activa o perioadă. Potrivit lui Anatol Ursu, care și-a citat șefii, reluarea activității instituției urma să aibă loc fără implicarea Alinei Panico. În semn de solidaritate, întreaga echipă a decis să se concedieze. „A fost dată afară colega noastă Alina Panico. Noi am plecat din solidaritate pentru că nu am fi acceptat condițiile la care urma să fim expuși”, a mai precizat pentru Media-azi.md Anatol Ursu.

Întrebat dacă indicațiile veneau de la Silviu Tănase, după o scurtă pauză Anatol Ursu a răspuns doar atât: „El (Silviu Tănase – n.r.) este proprietarul licenței. Atât pot să vă spun”.

Alina Panico ne-a confirmat că a fost concediată pe motiv că a publicat știrea despre declarațiile eurodeputatului. „Joi, 27 septembrie mi s-a cerut să plec de la redacție pentru că am dat acea știre în jurnalul de la 19:00, cu o zi înainte. Colegii mei au zis: «Pleacă Alina, plecam și noi»”, a spus Alina Panico, precizând că paza „Bercut” a fost chemată de Silviu Tănase.

„Scuze, nu am (timp). O zi bună”, le-a tăiat-o scurt Silviu Tănase jurnaliștilor de la media-azi atunci când au încercat să afle poziţia sa. El nu a răspuns nici la mesajul expediat ulterior.

Nici pe site-ul postului de televiziune și nici pe pagina pe Facebook a 10TV nu a fost publicată vreo reacție a instituției.

La lansare, 10TV s-a autodeclarat primul post de televiziune independent, fondat din donații și granturi, care „informează echidistant telespectatorii, privind realitățile din Republica Moldova și din lume”. Televiziunea a fost lansată în septembrie 2016, în parteneriat cu Ziarul „Timpul”, la fel condus de Silviu Tănase, și mișcarea unionistă Acțiunea 2012.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram