Academia Regală Suedeză de Științe a decis să atribuie Premiul Nobel pentru Chimie 2018 lui Frances H. Arnold „pentru evoluția direcționată a enzimelor", și lui George P. Smith și Sir Gregory P. Winter „pentru prezentarea de fagi a peptidelor și anticorpilor”.

Premiul Nobel pentru Chimie din acest an a fost acordat lui Frances H. Arnold. În 1993, ea a condus prima evoluție direcționată a enzimelor, care sunt proteine care catalizează reacțiile chimice. De atunci, ea a rafinat metodele care sunt acum utilizate în mod obișnuit pentru a dezvolta noi catalizatori. Utilizările enzimelor lui Frances Arnold include fabricarea mai ecologică a substanțelor chimice, cum ar fi produsele farmaceutice, și producția de combustibili regenerabili pentru un sector de transport mai ecologic.

Premiului Nobel pentru Chimie este împărțit cu cercetătorii George P. Smith și Sir Gregory P. Winter. În 1985, George Smith a dezvoltat o metodă elegantă, cunoscută sub numele de afișare a fagilor, în care un bacteriofag – un virus care infectează bacteriile – poate fi folosit pentru a dezvolta noi proteine. Gregory Winter a folosit afișarea fagului pentru evoluția direcționată a anticorpilor, cu scopul de a produce noi produse farmaceutice. Primul produs, bazat pe această metodă, adalimumab, a fost aprobată în 2002 și este utilizată pentru artrita reumatoidă, psoriazis și bolile intestinale inflamatorii. De atunci, expunerea fagului a produs anticorpi care pot neutraliza toxinele, contracara bolile autoimune si vindeca cancerul metastatic.