Începând cu 8 octombrie, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte cazierul juridic la instituțiile statului, iar alte 4 documente: polița de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător și certificatul privind lipsa datoriilor la stat pe suport de hârtie vor fi anulate în timpul apropiat, potrivit unui comunicat.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, acestea vor fi excluse pentru a economisi timpul oamenilor, care nu vor mai trebui să facă drum între instituții, dar îi va scuti și de plățile achitate la obținerea actelor.

„Avem componentele necesare pentru a lucra online și toate condițiile pentru ca instituțiile statului să nu mai ofere certificate pe suport de hârtie. Astăzi toți folosim platforme electronice, dar în raport cu statul am rămas în perioada de a face din cetățeni poștași”, a specificat Pavel Filip.

Cazierul contravențional nu mai este necesar la perfectarea permisului de conducere și la eliberarea plăcuțelor de înmatriculare a vehiculelor.

În ce privește polița de asigurare, datele persoanelor se conțin în registrele CNAM, pentru certificatele medicale este funcțională platforma e-certificat medical, iar pentru certificatul privind lipsa datoriilor la stat, toată informația poate fi găsită în format electronic.

Pavel Filip a îndemnat instituțiile publice să fie mai insistente în utilizarea platformei MConnect. Astăzi, la această platformă sunt conectate peste 30 de instituții, care efectuează schimbul electronic de date.