Premiul Nobel pentru Pace 2018 a fost decernat lui Denis Mukwege și Nadia Murad „pentru eforturile lor de a pune capăt folosirii violenței sexuale ca armă de război și conflict armat”, se spune într-un comunicat al Academiei Suedeze.

Ambii laureați au avut o contribuție esențială în focalizarea atenției și în combaterea crimelor de război. Denis Mukwege și-a dedicat viața pentru apărarea acestor victime. Nadia Murad este martorul care povestește despre abuzurile comise împotriva sa și a altora. Fiecare dintre ei, în felul lor, a contribuit la creșterea vizibilității violenței sexuale în timpul războiului, astfel încât făptașii să poată fi trași la răspundere pentru acțiunile lor.

Medicul Denis Mukwege a petrecut mari părți din viața sa adultă ajutând victimele violenței sexuale în Republica Democratică Congo. Deoarece Spitalul Panzi a fost înființat în Bukavu în 2008, Dr. Mukwege și personalul său au tratat mii de pacienți care au căzut victime unor astfel de atacuri. Majoritatea abuzurilor au fost comise în contextul unui război civil de lungă durată care a costat viețile a peste șase milioane de congolezi.

Denis Mukwege este cel mai important, cel mai unificator simbol, atât la nivel național, cât și internațional, al luptei pentru a pune capăt violenței sexuale în război și conflicte armate. Principiul său de bază este că „justiția este afacerea tuturor”. Bărbații și femeile, ofițerii și soldații, precum și autoritățile locale, naționale și internaționale au toate responsabilitatea comună pentru raportarea și combaterea acestui tip de crimă de război. Importanța eforturilor persistente, dedicate și dezinteresate ale lui Dr. Mukwege în acest domeniu nu poate fi supraestimată. El a condamnat în repetate rânduri impunitatea de viol în masă și a criticat guvernul congolez și alte țări pentru că nu a făcut suficient pentru a opri utilizarea violenței sexuale împotriva femeilor ca strategie și armă de război.