Anual, peste 1000 de femei din Moldova fac cancer mamar. Datele au fost prezentate în cadrul unei școli medicale la care au participat câteva zeci de femei. Acestea au învățat cum să depisteze primele simptome și să evite boala. Totodată, începând cu astăzi, femeile din întreaga țară au posibilitatea să beneficieze gratuit de consultația unui medic mamolog pe parcursul întregii luni.

Pe neprins de veste, șapte ani în urmă doamna Liuba a aflat că este bolnavă de cancer mamar. Pentru a se vindeca, femeia a fost nevoită să urmeze șase cursuri agresive de chimioterapie. Din fericire, acestea au avut efect.

Eu întâmplător am depistat ceva și m-am adresat la medic nici cu gândul că poate să fie cancer. M-am dus la ultrasonografie, am vrut pur și simplu să mă controlez și acolo s-a depistat. În 2011 m-am operat și foarte bine am făcut chimioterapie la timp”, Liuba, fostă pacientă

După ce s-a tratat, femeia este încă nevoită să-și verifice sănătatea regulat. Ține o dietă strictă, face sport și îndeamnă toate femeile să se adreseze la timp la medic.

Fac scanare tot anul și la medic odată în an mă adresez. Să se adreseze la timp, să se controleze măcar odată în an, mamografia să o facă la timp”, Liuba, fostă pacientă

Potrivit medicilor, principala și cea mai eficientă metodă de diagnostic este autoexaminarea. Fiecare femeie, cel puțin o dată în lună, trebuie să-și palpeze sânii și să fie atentă la modificări.

Se efectuează în fața oglinzii, cu mâinile însăpunite pentru a glisa mai ușor –pe suprafața pielii. Mișcări rotative, de sus în jos. Schimbări la nivelul pielii, eliminările din sân vor fi considerate ca unele patologice și vor servi ca drept criteriu pentru adresarea la medic”, Valeriu Cucieru, medic mamolog

Medicii însă vin să linișteacă femeile și spun că în marea majoritate a cazurilor, cancerul se tratează, însă femeile nu trebuie să amâne consultațiile la doctor.

Anual în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 1000 de cazuri noi de cancer mamar. În ultimii cinci anu cu părere de rău avem o creștere a acestei cifre. Cancerul mamar este practic o maladie curabilă, se tratează în majoritatea cazurilor. Excepție sunt doar cazurile avansate”, Valeriu Cucieru, medic mamolog

Deși numărul cazurilor crește, femeile spun că nu obișnuiesc să meargă la mamolog.

Nu, nu am fost, dar deja planific să o fac. Este foarte important, întrucât noi fetele ne aflăm în zona riscului.

Fiecare domnișoară va deveni femeie și chiar la o vârstă tânără uneori se dpistează cancer mamar. Am o soră mai mare. Am mamă, așa că voi veni și le voi povesti despre aceasta.

Din păcate, nu toate respectă. Au fost în jur de 31-32 de doamne. Așa lecții sunt binevenite pentru toate doamnele de la noi din țară, fiindcă cancerul glandei mamare este foarte răspândit.

În Republica Moldova cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care provoacă decesul femeilor, vârsta medie a persoanelor care se îmbolnăvesc fiind de 50 de ani. Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat gratuit. Medicii recomandă efectuarea mamografiilor cel puțin o dată pe an. În Moldova, în fiecare octombrie este marcată Luna Internațională a Conștientizării Cancerului Mamar.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!