Președintele Parlamentului Andrian Candu împreună cu omologul său din Georgia Irakli Kobakhide și Andriy Parubiy, președintele Radei Supreme din Ucraina au semnat statutul Adunării interparlamentare Moldova, Ucraina, Georgia.

Asambleea interparlamentară Moldova, Georgia, Ucraina va avea un statut consultativ și va facilita colaborarea pentru politici comune de securitate, implementarea reformelor și apropierea de UE. Printre prioritățile Adunării interparlamentare este promovarea activă a poziției celor trei state pe arena internațională și cooperarea împotriva dezinformării și propagandei. Adunarea interparlamentară se va reuni o dată pe an în fiecare stat prin rotație.

La sesiunea de inaugurare a Adunării interparlamentare Moldova, Georgia, Ucraina, Andrian Candu a făcut apel către Uniunea Europeană și Statele Unite să susțină în continuare aceste trei țări pe calea dificilă a reformelor democratice.

Potrivit lui, Moldova înțelege că, din perspectiva viitoarelor alegeri, amenințările hibride vor ținti cele mai sensibile zone și se va încerca subminarea evoluțiilor democratice din țară. Pentru aceasta sunt necesare instrumente suplimentare, răspunsuri coordonate și este nevoie de solidaritate pentru a face față provocărilor. „Chem Adunarea interparlamentară Moldova, Georgia, Ucraina să acționeze într-o manieră coordonată și practică pentru a îmbunătăți capacitatea celor trei state de a răspunde provocărilor comune și pentru a crește nivelul de securitate în regiune. Este important să continuăm pe dimensiunea parlamentară să promovăm interesele celor trei țări pe arena internațională”, a spus șeful legislativului.